top of page

Workshops

Zinvol communiceren met bewoners en cliënten als basis voor doelgerichte zorg

Kletskaarten als middel om kwaliteit van leven te bespreken en te bevorderen

17-09-2020

21-09-2020

13.30 - 16.00 uur

Ninove

Doelgroep

Werk je als logistiek medewerker, onderhoudsmedewerker, opvoeder, zorgkundige, verpleegkundige, ergotherapeut, orthopedagoog,... in een voorziening? Of ben je aan de slag in de eerstelijns- of thuiszorg? Ongeacht in welke sector je werkt, heeft communicatie een belangrijke plaats in de zorgverlening. Toch wordt vaak op een betuttelende of kinderlijke wijze met bewoners of cliënten gesproken. Hoe sluipt een kinderlijke en betuttelende communicatie in de zorg binnen? Welke gevolgen heeft dergelijke manier van communiceren? En hoe schakelen we in de zorg over van een kinderlijke naar een respectvolle communicatiestijl? Al deze vragen worden tijdens het eerste deel van deze interactieve en praktijkgerichte workshop van antwoorden voorzien. In het tweede deel van de workshop gaan we nog een stapje verder! We zetten een voor de zorgsector ontworpen methodiek in: Kletskaarten! Met Kletskaarten leren we zorgvragers en hun levensverhaal grondig kennen.

Inhoud

  • Deel 1: van kinderlijk naar respectvol communiceren

In het eerste deel van deze workshop zoomen we in op wat bewoners of cliënten als kinderlijke of betuttelende communicatie ervaren. Door middel van casuïstiek en videofragmenten zoeken we een antwoord op de vraag welke specifieke kenmerken zogenaamde secondary babytalk heeft. Vervolgens gaan we na welke gevolgen dergelijke manier van communiceren heeft. Geen theorie om de theorie is het motto! De theorieën die verklaren hoe secondary babytalk in de zorg binnendringt, zijn daarom vertaald naar heel toegankelijke en praktijkgerichte modellen. Aan de hand van deze modellen leren we hoe we een kinderlijke en betuttelende communicatie vermijden.

  • Deel 2: van gesprekken over koetjes en kalfjes naar gesprekken waarmee we (het levensverhaal van) bewoners of cliënten grondig leren kennen

Communicatie is een krachtig middel om bewoners of cliënten en hun levensverhaal grondig te leren kennen. Maar welke vragen moeten we stellen om efficiënt en effectief met iemand kennis te maken?
Welke plaats heeft een intakegesprek en wat willen we bij zo’n intakegesprek aan bod laten komen? Wat zijn essentiële gesprekstopics bij bewoners- of cliëntbesprekingen? En hoe kunnen we tijdens drukke verzorgingsmomenten evolueren van een oppervlakkig naar een waardevol gesprek dat aandacht schenkt aan het levensverhaal van zorgvragers?

​

In dit deel van de workshop krijgen we antwoorden op deze vragen. We gaan aan de slag met Kletskaarten, een methodiek die POWER 4U voor de zorg- en welzijnssector heeft ontworpen en waarmee we bewoners of cliënten en hun levensverhaal grondig leren kennen. Met zestig kaarten, voorzien van meer dan 250 kennismakingsvragen, krijgen we het nodige materiaal om levensverhalen te belichten. Kletskaarten vormen een stevig instrument om persoonsgerichte zorgverlening te garanderen en om te inventariseren wat voor elk uniek individu essentieel is om van een kwaliteitsvol leven te kunnen genieten.

bottom of page