En wat in Corona-tijden?
Vincent bezoekt, samen met zijn zus, regelmatig een museum. Maar eens het corona-virus opdook en het land in lockdown ging, kwam daar een einde aan. Althans, dat dachten ze! Dankzij moderne technologie konden zij nog steeds musea - hun geliefde third places - bezoeken, weliswaar virtueel (via Google Arts & Culture). Pauline houdt ervan om vrienden, familie en buren uit te nodigen. Haar woning (en haar leven) heeft betekenis omwille van de vele sociale contacten - social insideness - die ze er heeft. Tijdens de corona-crisis heeft ze (via Whatsapp) volop gebeeldbeld.
​
Zorgverleners zijn tijdens de corona-periode heel creatief en innovatief aan de slag gegaan om voor bewoners en cliënten de connectie met publieke ruimtes - de third places - in stand te houden en om bewoners en cliënten een huis te bieden dat door de sociale contacten - social insideness - als een thuis aanvoelt.
De voorziening waar Viktor verblijft, beschikt over het Fietslabyrint, een innovatie waarbij hometrainers verbonden worden met software en bewoners en cliënten virtueel doorheen pittoreske dorpen, fraaie landschappen en bekende steden kunnen fietsen.
Magda heeft zes kleinkinderen. Haar oudste kleinkind Stijn kocht de vrolijke minirobot VR-iendje die over een 360-graden camera beschikt. Elke avond schuift de robot mee aan tafel in het gezin van Stijn. Wanneer Magda, die in een voorziening woont, haar Virtual Reality-bril opzet, kan zij kijken en luisteren naar en praten met Stijn en zijn gezin.
Lena gaat graag naar theatervoorstellingen. In de voorziening, waar zij sinds kort verblijft, worden regelmatig theater-namiddagen georganiseerd. Een namiddag lang worden online-theatervoorstellingen via de smart-tv bekeken. Lena geniet volop van die online-evenementen!
Jules houdt niet zo van al die online-evenementen en technologische snufjes, al had hij wel enorm veel plezier op de kermis waar hij met de Virtual Reality-bril virtueel naartoe kon gaan.
Integratie van de voorziening in de omgeving & de omgeving in de voorziening
Tijdens de corona-crisis traden voorzieningen en de samenleving meer dan ooit tevoren digitaal met elkaar in contact (de bovenstaande paragrafen bieden enkele illustraties). Het idee om voorzieningen in de samenleving te betrekken én de samenleving in voorzieningen te integreren is echter niet nieuw en sluit aan bij de inclusie-gedachte die binnen het kwaliteit van leven-concept leeft.
Meer daarover in het volgende deel!